Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Izložba “14 x 14 - Viđenja dunavske regije. Pozicije u savremenoj umetnosti” predstavlja 14 ličnih pogleda umjetnika iz 14 država dunavske regije: Biljana Đurđević (Srbija), Magdalena Jetelová (Češka), Julian Palacz (Austrija), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (Slovačka), István Csákány (Mađarska), Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina), Igor Grubić (Hrvatska), Tadej Pogačar (Slovenija), Herbert Stolz (Njemačka), Ivanov Pravdoliub (Bugarska), Lazar Pejović (Crna Gora), Alexandra Croitoru (Rumunija), Pavel Brăila (Moldavija) i Ivan Bazak iz Ukrajine.

Izložba u Banjaluci je proširena sa tri specijalne prezentacije: Mila Panić (Banjaluka), Mladen Miljanović (Banjaluka) i Christian Schnurer (Minhen).

Na svom putu kroz zemlje Evropskog makro regiona izložba je do sada prikazana u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, a organizovana je pod  pokroviteljstvom Grada Regensburga i Bavarske.

Podunavski region čini 14 zemalja koje grade višeslojni makro-region u Evropi. Ukupno 28 stanja/situacija fotografisanih od strane 14 savremenih, internacionalno priznatih vajara, slikara, fotografa u domenu instalacije i medija, prezentuju ideje o utopiji, realnosti, životu, iskustvu i domovini. Načini viđenja ovih umjetnika ne predstavljaju samo tranformaciju njihovog umjetničkog izraza kroz objektiv kamere. Oni takođe prenose drugačiji način viđenja zemlje iz koje potiču.

Kao rezultat ovog procesa, umjetnici su bili pozvani da učestvuju u manifestaciji Donumenta, jednom od najvažnijih kulturoloških aktera dunavskog regiona, od strane kustoskinje i umjetničke direktorice projekta  Regine Helvig-Šmid.

"14 x 14 – Viđenja dunavskog regiona" ohrabruje gledaoca da postane interpretator umjetničkog dela: gledalac je pozvan da vidi umjetničko delo kao širi kadar kroz koji se može individualno sagledati dunavski region, kao evropska ili globalna realnost, a  može se  interpretirati kao vizija u kojoj se stiče mišljenje o njemu.  Prema ovom konceptu  Donumenta “14 x 14” daje  umjetnicima mogućnost da preuzmu odgovornost za njihove poruke kako bi stvorili nove realnosti. Prema tvrdnji da je umjetnik ‘sadržan’ u umjetničkom djelu koje je stvorio, u kome otvoreni i nepristrasni pogledi drugih ljudi mogu da daju nova značenja, makro-region Dunava predstavlja sebe kao masivnu laboratoriju gdje se te jedinstvene misli i akcije razvijaju i cvijetaju.

Umjetnička direktorka projekta i kustoskinja izložbe „14 x 14 Donumenta“ je Regina Hellwig Schmid. Manifestacija „Donumenta“ je godišnji događaj koji predstavlja umjetnost i kulturu zemalja dunavskog regiona, a održava se od 2003. godine u Regensburgu.