Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u subotu 21. maja obilježava Evropsku Noć muzeja. Obilježavanje ove internacionalne manifestacije vezuje se za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen 1977. godine od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja „Muzeji i kulturni pejzaž“ teži da istakne muzej kao jedinstveno mjesto koje povezuje materijalnu i nematerijalnu baštinu u jedinstveni kulturni pejzaž. Temom se želi istaći važna činjenica da su muzeji postali sredstva komunikacije i kulturne razmjene, koji šire kulturna bogatstva i međugeneracijsku povezanost. Uloga Međunarodnog dana muzeja je podstaknuti muzeje da se okrenu temama koje pružaju novo sagledavanje njihove uloge u zajednici, ali i da otkriju nove načine djelovanja.

Obilježavajući „mjesec muzeja“ izdvojenim datumima 18. i 21. maja MSU RS se pridružuje brojnim muzejima širom svijeta, koji organizujući raznovrsan i bogat vuzelni i muzički program unapređuju komunikaciju sa posjetiocima i zajednicom, ističući na taj način važnu ulogu muzeja u društvu.

Obilježavanju Evropske noći muzeja, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pridružio se 2006. godine, kao prva muzejska institucija iz BiH, na poziv Ministarstva kulture i informacija Republike Francuske. 

Značaj i kvalitet rada naše institucije kao i važnost i atraktivnost ove međunarodne manifestacije, koja se širom Evrope organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a, prepoznalo je i Specijalno predstavništvo Evropske unije u BiH, koje nam je  pružilo podršku u realizaciji ovogodišnje Noći muzeja. 

Izložbeni program koji prati ovogodišnju Noć muzeja realizovan je u saradnji sa British Councilom i Američkom ambasadom u BiH uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka. 

Ovogodišnja Noć muzeja se prvi put organizuje u saradnji sa najznačajnijim evropskim  muzičkim festivalom EXIT iz Novog Sada, koji će predstaviti svoju partnersku izdavačku kuću UKF iz Londona nastupom DJ Hamiltona. 

Uspješna saradnja započeta prošle godine sa Kompanijom m:tel nastavljena je tako da je i ove godine Kompanija m:tel prijatelj muzeja, a značajnu podršku ove godine pružila je i  kompanija Molson-Coors zastupnik Jelen piva, koje je banjalučkoj publici omogućilo koncert beogradske grupe The BestBeat.

Program Evropske Noći Muzeja:

0d 20, 00 do 02,00 časa 

Noć muzeja počinje dodjelom nagrada pobjednicima likovnog konkursa na temu svemirskih istraživanja pod nazivom „Kako izgleda vaša budućnost?“. Ovaj konkurs organizovan je kao prateći program aktuelne izložbe „Povratak na mjesec: kratka istorija budućnosti“, a sproveden je uz preporuku Republičkog pedagoškog zavoda RS na nivou cijele Republike Srpske, za učenike osnovnih škola od šestog do devetog razreda.

Konkurs je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i nagradiće pobjedničke radove. Kustosi MSU RS i predstavnik Američke ambasade izabraće tri najbolja rada koji će u Noći muzeja biti nagrađeni teleskopom, elektronskim čitačem knjiga (Kindle) i knjigama o svemiru. 

Izložbe: 

„Povratak na Mesec: Kratka istorija budućnosti“

Izložba na atraktivan i zanimljiv način povezuje istoriju, nauku i umjetnost sa istraživačkim misija u svemir, foto i video materijalom posjeta američkog predsjednika Niksona i američkih astronauta Jugoslaviji kao i Titov obilazak Vasionskog centra NASA. U fokusu izložbe je i jedan od najatraktivnijih eksponata Muzeja istorije Jugoslavije originalni Kamen sa Mjeseca, poklon američkog predsjednika Niksona narodu Jugoslavije. Izložba je osmišljena u skladu sa ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja a realizuje u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH.

„Nova religija“ Dejmijen Hirst

Izložba „Nova religija“ britanskog umjetnika Dejmijena Hirsta ostaće upisana kao najposjećenija izložba u istoriji ove institucije. Izložba je otvorena do 27. maja a Noć muzeja je idealna prilika da publika vidi djela jednog od najeminentnijih svjetskih umjetnika.  Dejmijen Herst izložbom „Nova religija“ želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Izložba je realizovana u saradnji sa British Councilom. 

„Na putevima modernizma: Misirlić, Simić, Ćurić, Štaljo“ - Kamena zgrada na tvrđavi Kastel

Treću izložbu koju MSU RS predstavlja u okviru Noći muzeja publika može pogledati u Kamenoj zgradi na Kastelu riječ je o izložbu „Na putevima modernizma“ u produkciji MSU RS koja je priređena povodom svečanog otvaranja Kamene zgrade na tvrđavi Kastel obnovljene sredstvima Evropske unije.

Izložba obuhvata više od 70 djela, banjalučkih umjetnika, članova grupe „Četvorica“ (1955-1961).

Muzički program:

Evropska Noć muzeja ove godine donosi bogat muzički program na platou ispred MSU RS, te smo za ovu godinu predvidjeli jednu vrstu muzičkog vremeplova sa naglaskom na britansku muziku. Program počinje koncertom The BestBeat - Beatles tribute band iz Beograda koji je omogućila kompanija Molson-Coors koja je zastupnik Jelen piva.

Nakon zvuka 60-tih godina, predviđen je nastup lokalnih dj-eva, dvojca Gents (Filip Jakovljević i Danijel Dakić),  da bi za sam kraj muzičkog djela programa predstavili našu saradnju sa najznačajnijim evropskim muzičkim festivalom EXIT koji nam ekskluzivno dovodi britanskog dj-a Hamilton-a, popularne izdavačke kuće UKF iz Londona. 

The BestBeat - Beatles tribute band

The BestBeat vas vode na magično putovanje kroz šezdesete i muziku najvećeg benda XX vijeka. Svojim programom pjesama liverpulskih buba, prvi beogradski The Beatles tribute band ne ostavlja ravnodušnim ni najtvrdokornije Beatles fanove. Nastupajući u pozorištima, koncertnim dvoranama, na festivalima, klubovima i gradskim trgovima, i ovaj kvartet pronosi poruku ljubavi, mira i razumijevanja koju su milionima slušalaca širom svijeta pre pet decenija podarili John, Paul,George i Ringo.

DJ set

GENTS:

Ideja Gents-a je da ciljaju na publiku nešto istančanijeg sluha, a ipak šireg spektra preferiranih muzičkih pravaca, kako bi na taj način dali priliku za uživanje pravim muzičkim sladokuscima i znalcima, a istovremeno podržali bh elektronsku i muzičku scenu obogativši je za još jednim vidom javnog muzičkog izraza. Koncept suštinski predstavlja nastavak aktivnosti na promociji urbane i festivalske kulture, što je ovaj dvojac kroz promoterske aktivnosti uspješno radio unazad nekoliko godina.

HAMILTON:

Dugogodišnji predstavnik britanske drumm and bass scene, DJ Hamilton pravi je ambasador zvuka čuvene londonske UKF izdavačke kuće iz koje dolazi i čuveni Wilkinson i Rudimental, a za koju svoja izdanja izdaju Skrillex i The Prodigy.