Publikacija „Prostor, oblik, dodir“ katalog je istoimene izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, koja je prilagođena za slijepa i slabovida lica. Prateći savremene muzeološke standarde i profesionalne izazove, realizacija ove autorske izložbe MSURS bila je jedan od produkcijski do sada najzahtjevnijih projekata.

Ideja izložbene postavke, zasnovane na principima socijalne inkluzije, prenesena je i na rješenje samog kataloga, koji obuhvata tekstove na Brajevom pismu, a odgovarajući dizajn čini ovo jedinstveno izdanje dostupnim slijepim i slabovidim osobama. Publikacija sadrži obiman pregled, novu stručnu analizu i revalorizaciju stvaralaštva umjetničke grupe „Prostor – Oblik“, koja je sedamdesetih godina HH vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

U ime Austrijske ambasade, koja je pružila podršku za štampanje ovog izdanja, na promociji prisutnima se obratio NJ. Eks. gospodin Martin Pamer, ambasador Austrije u BiH, a govorili su i dr Sarita Vujković, direktorica MSURS, Jovica Radanović, grafolog-tiflolog Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS, i Žana Vukičević, kustoskinja MSURS.

Muzej savremene umjetnosti RS partner je na projektu „Godina kulture 2016“, koji organizuje Austrijska ambasada u BiH pod motom „Upoznajmo se bolje“, a koji naglašava mnogostruke veze između BiH i Austrije. Promocija publikacije „Prostor, oblik, dodir“ prvi je u nizu kulturnih događaja koji će se, u okviru ovog projekta, dešavati tokom 2016. godine.