U okviru pratećeg programa izložbe Teme i ideje modernog: Srpsko slikarstvo 1900–1941 u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održana je promocija knjige Teme i ideje modernog: Srpsko slikarstvo 1900–1941 autorke dr Simone Čupić.

Knjiga dr Simone Čupić, profesorke na katedri za Modernu umetnost na Odseku za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu, nastala je kao doktorska disertacija 2006. godine, a već 2007. godine na poziv Galerije Matice srpske realizovana u formi stalne muzejske postavke. Teze iznesene u doktorskoj disertaciji o mogućnostima posmatranja srpske umjetnosti kroz tematske cjeline, odabranim djelima iz kolekcije Galerije Matice srpske, uspješno su realizovane u vidu ove postavke, kojom se doprinijelo i boljem razumijevanju nacionalne moderne umjetnosti. Autorka izložbe dr Simona Čupić 2008. godine nagrađena je priznanjem „Lazar Trifunović“- nagrada Društva istoričara umjetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2008. godini.

Sličnu popularnost doživjela je i publikacija Teme i ideje modernog: Srpsko slikarstvo 1900–1941, čiji je cjelokupan tiraž rasprodat, a koja je zbog izuzetnog kvaliteta postala nezaobilazna literatura za poznavanje nacionalne kulture na studijama istorije umjetnosti i često štivo u privatnim bibliotekama ljubitelja umjetnosti.

Na promociji knjige osim autorke učestvovale su i upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski kao i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske dr Sarita Vujković. Nakon promocije knjige za publiku je priređeno i autorsko tumačenje izložbe.