Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Izložba Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i „Nova granica“ kulture nastala je povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija (1917 – 1963).

Rezultat je saradnje sa prof. dr Simonom Čupić, sa katedre za Modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je i autorka istoimene knjige proglašenom publikacijom godine od strane ICOM-a, a realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. U okviru izložbe po prvi put u Republici Srpskoj biće predstavljeno djelo Endija Vorhola 4 x Džeki u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Izložba u produkciji MSU RS publici predstavlja život predsjedničkog para Kenedi: od inauguracije, kulturnog aktivizma, odnosa prema savremenoj umjetnosti, trke u svemir, sve do tragičnog završetka jednog od omiljenih ličnosti američke istorije. Političke i društvene okolnosti koje su početkom sedme decenije XX vijeka dovele do strateške promjene pravca u zvaničnoj kulturnoj politici SAD biće predstavljene kroz niz fotografija, popularnih časopisa, stripa i autentičnih dokumentarnih materijala koji su doveli do stvaranja kulta ličnosti Džona Kenedija.

Posebna pažnja će kroz izložbeni materijal biti posvećena kultnim kulturno-istorijskim događajima poput: predsjedničke inauguracije sa govorom Roberta Frosta, složenoj restauraciji Bjele kuće pod patronatom Žakline Kenedi, izložbi Mona Lize u Njujorku i Vašingtonu, koncertima Pabla Kasalsa i Grejs Bambri i načinu na koji je Džon Kenedi viđen od strane savremenih američkih umjetnika.

Postavku dodatno zanimljivom čini rad Endija Vorhola, koja se sastoji od 4 fotografije Žakline Džeki Kenedi, kao i video instalacije Smrt u Dalasu beogradskog umjetnika Zorana Naskovskog, jedinog umjetnika sa ovih prostora koji je izlagao u Vorholovom muzeju u Pitsburgu.

 

Prateći program izložbe:

 

DOKUMENTARNI FILMOVI,

- četvrtak 7. decembar u 19.00 časova: Kenedijevi ne plaču, Klif Robertson, 1975.

- petak 8. decembar u 19.00 časova: Život i vrijeme Džona F. Kenedija, Klif Robertson, 1964.

 

PREDAVANjE

- srijeda 15. novembar u 19:00 časova: Prof. dr Dejvid Lubin: Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas

 

 IGRANI FILMOVI

- petak 10. novembar u 19.00 časova: JFK, Oliver Stoun, 1991.

- petak 15. decembar u 19.00 časova: Džeki, Pablo Larain, 2016.