Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

U okviru svoje prve samostalne izložbe u Banjaluci u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske vajar Radoš Antonijević će se predstaviti sa više prostornih objekata i instalacija.

 

Riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – Oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

 

Povodom obilježavanja 22. aprila Dana grada Banjaluke u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena je izložba Teme i ideje: Srpsko slikarstvo 1900–1941 u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada. Stalna postavka srpske umjetnosti XX vijeka Galerije Matice srpske ukazuje na ideje modernosti u srpskoj umjetnosti prve četiri decenije XX vijeka, kao i na njihovu vezu sa istorijskim, političkim i društvenim prilikama u kojima je nastala.

 

Ovo je najnoviji projekat Mladena Miljanovića koji predstavlja seriju radova nastalih u posljednje tri godine, a na izložbi u Banjaluci biće premijerno prikazano 12 radova podijeljenih u dvije cjeline.