Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Izložba predstavlja crteže i animacije nastale u posljednjih pet godina, čijom se razradom i studioznim pristupom umjetnik u suštini bavi studijom vremena, bilježeći trenutke koji izmiču (dug proces nastajanja animacije je već sam po sebi studija vremena).

Medij crteža je veoma ličan, zbog posebne neposrednosti sa djelom, pri čemu umjetniku ostavlja prostor za eksperiment, dekonstrukciju i rekonstrukciju, kojem se često i ne zna ishod, što daje posebnu draž i slobodu kreativnosti. Stvaralački proces Miodraga Manojlovića počinje prikupljanjem zapažanja, misli, slika i zvukova, prepuštajući se procesu komunikacije i povezanosti predmeta i pojava prošlih i budućih vremena. Pojam svjesnosti trenutka sveprisutan je u Manojlovićevom istraživanju kategorija postojanja i trajanja, a sama gustina odnosi se na vrijeme, prostor i transformacije pokreta unutar njih.

Kustos izložbe je Lana Pilipović, viši kustos MSURS.

Miodrag Manojlović je rođen u Mrkonjić Gradu 1979. godine. Diplomirao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, smjer slikarstvo 2004. godine. Magistrirao Scenski dizajn na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2007. godine. Jedan od osnivača Asocijacije umjetnika PROTOK. Zaposlen je kao docent na  Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci.

 www.miodragmanojlovic.com