Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Ovo je najnoviji projekat Mladena Miljanovića koji predstavlja seriju radova nastalih u posljednje tri godine, a na izložbi u Banjaluci biće premijerno prikazano 12 radova podijeljenih u dvije cjeline.

Prva cjelina podrazumijeva radove u kojima dominiraju slika, tekst i zvuk za koje umjetnik koristi dom u kojem je proveo djetinjstvo kao sirov materijal za svoj rad, dok u drugoj cjelini Miljanović koristi umjetnost da fiksira probleme koji ugrožavaju svakodnevno življenje.

Centralna tačka cjelokupne izložbe je idilična foto tapeta, nesuđeni dekorativni objekt roditeljske spavaće sobe, iz koje se razvila ideja objedinjujućih tematskih cjelina medijski profilisanih kroz performans, procese istraživanja, prostorne instalacije, objekte i crteže na mermeru, konceptualne refleksije na ključne repere iz istorije umjetnosti.

 U „Spavaćoj sobi mojih roditelja“ Mladen Miljanović se služi narativima sukoba i identiteta kao polaznim tačkama za svoje bavljenje društvenim, političkim i kulturnim prostorima BiH. Ali radije nego da igra na figuru zemlje uhvaćene u permanento stanje „krize”, on sukobu i identitetu pristupa kao prostorno-vremenskim kategorijama doživljavanja sadašnjosti. Miljanović pita šta to znači govoriti o identitetu i sukobu u regionu koji već decenijama postoji u istorijskom „međuvremenu”. Umjesto da nudi spremne odgovore, njegova izložba kritički preformuliše ovo pitanje kroz lične narative i estetiku lokalnog.

Suprotstavljajući ličnu i univerzalnu borbu, u radovima koji čine ovu izložbu, Miljanović jasno ističe da je došao trenutak u kome se treba odlučiti da li će naše društvo u budućnosti biti kultura komemoracije i narativ konflikta ili kultura življenja i napretka u kome ćemo napokon pronaći istinsku ljubav.

Kustos izložbe je dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS, koja potpisuje i predgovor kataloga izložbe uz tekstove Rone Kopečki, istoričarke umjetnosti i kustoskinje ACB galerije iz Budimpešte i dr Uroša Čvore, profesora teorije savremene umjetnosti ”UNSW” iz Sidneja.

Na otvaranju izložbe umjetnik će izvesti performans „Počasna straža“.

Mladen Miljanović je jedan od najmlađih predstavnika “ratne generacije” banjalučkih umjetnika koji svoj umjetnički rad temelji na vlastitom egzistencijalnom iskustvu: s jedne strane to je iskustvo odrastanja u vrijeme rata i nakon njega u razorenoj, osiromašenoj, etnički i teritorijalno podijeljenoj, spolja izolovanoj zemlji, s druge strane, na formalnom obrazovanju (pohađa Školu rezervnih oficira). Posljedice rata (rad sa invalidima rata) i stečeno znanje u vojnoj školi (korišćenje obesmišljenog vojnog “slikovnog vokabulara” u novom, umjetničkom kontekstu), čine osnovno referencijalno polje Miljanovićevog djelovanja kao umjetnika.

Dva potpuno različita iskustva, ukrštaju se na jednom mjestu - banjalučki Univerzitet se nakon rata useljava u bivšu vojnu kasarnu Vrbas. Akademija umjetnosti smještena je u jednoj od zgrada kasarne. Njegov rad in situ proizilazi iz reakcije na fizičku i funkcionalnu prošlost mjesta, na genius loci.“Povlačenjem paralele između prošlosti prostora i njegove transformacije u dijametralno različitu funkciju danas, preuzimam ulogu medijatora u procesu konstruktivne dekonstrukcije koji (proces) se dešava između dvije realnosti.” Samostalno i kolektivno predstavljao radove u galerijama i muzejima širom svijeta, neke od poslednjih izložbi su, “Na ivici”, ACB galerija-Budimpešta, “Laku noć - Stanje tijela” u Njujorku, Zagrebu i Veneciji, te predstavljanje BIH na 55. Venecijanskom bijenalu sa projektom “Vrt uživanja”.