Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Povodom obilježavanja 22. aprila Dana grada Banjaluke u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena je izložba Teme i ideje: Srpsko slikarstvo 1900–1941 u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada. Stalna postavka srpske umjetnosti XX vijeka Galerije Matice srpske ukazuje na ideje modernosti u srpskoj umjetnosti prve četiri decenije XX vijeka, kao i na njihovu vezu sa istorijskim, političkim i društvenim prilikama u kojima je nastala.

Izložba u Banjaluci podrazumijeva postavku više od 60 radova: ulja na platnu, crteža, skulptura i grafika umjetnika Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Mila Milunovića, Bogdana Šuputa, Marka Čelebonovića, Milenka Šerbana, Đorđa Andrejevića Kuna, Ivana Tabakovića, Sretena Stojanovića, Jovana Bijelića, Zore Petrović, Mihaila S. Petrovića, Pavla Predragovića, Vase Pomorišca, Ivana Radovića, Borivoja Stevanovića, Mladena Josića, Ane Marinković, Đurđa Teodorovića, Milivoja Uzelca, Đorđe Jovanović, Paška Vučetić i Danice Jovanović, a podijeljena je u tri tematske cjeline – Selo, Grad, Ljudi, sa namjerom da se kroz odabrane teme predstavi razvoj likovnog jezika i poetike.

Srpsko slikarstvo je u periodu između 1900. i 1941. godine svojim stilskim traženjima i progresivnim transformacijama, dosljedno uvažavalo formalnu i jezičku genezu glavnih tokova modernizma uočljivog širom kontinenta, iako često u vremenskom raskoraku u odnosu na brzi napredak evropske moderne. Jednostavna tipologizacija prizora i motiva, takođe, može doprinijeti utisku da srpski umjetnici bitnije ne odstupaju od univerzalnih interesovanja epohe. Međutim, pažljivo raslojavanje tematskih izbora, oblikovanje specifičnih narativnih ili ideoloških razlika izdvajanjem karakterističnih cjelina, baš kao i neraskidiva veza umjetnosti i socijalnih prilika, omogućili su uočavanje, a potom i interpretaciju osobenosti srpskog modernizma prve polovine XX vijeka, upravo kroz njegovu tematsku strukturalnost i njene posebnosti.

Koncepciju postavke je osmislila dr Simona Čupić, profesor na katedri za Modernu umetnost na Odseku za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu. Kustos izložbe je Mirjana Brmbota kustoskinja Galerije Matice srpske iz Novog Sada, a koordinator izložbe u Banjaluci Lana Pilipović, viša kustoskinja MSU RS.