Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

Izložba „Međuprostor”, koju je Muzej savremene umjetnosti RS priredio 2007. godine kao prvo zajedničko predstavljanje  nove savremene umjetničke scene Republike Srpske, prvenstveno izvan granica BiH, postavljena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu  (22. novembar – 1. decembar 2007), Kulturnom centru Beograda (21. maj – 3. jun 2008), u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci (18. septembar – 12. oktobar 2008),   Muzeju grada Skoplja u okviru manifestacije „Bele Noći” (26. septembar – 14. oktobar 2009) i u Umjetničkoj Galeriji BiH u Sarajevu (7–28. februar 2010).

Ideja za realizaciju izložbe „Međuprostor” zasnovana je na potrebi umjetnika ali i institucije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske za širim regionalnim povezivanjem i pozicioniranjem. Ključna tačka podsticaja, podrške i razvoja savremene umjetničke scene u Republici Srpskoj bio je novoimenovani Muzej koji je pokušavao da pronađe uslove za razvoj novih umjetničkih praksi, kao i načine za stvaranje novog produkcijskog okvira neophodnog za njihov razvoj i opstanak.

Umjetnička scena banjalučkog prostora, u okviru kojeg djeluju umjetnici predstavljeni na ovoj izložbi, prvenstveno je scena mlađih umjetnika čije je djelovanje posljednjih nekoliko godina postalo sve vidljivije. Njihov zaokret prema alternativnim izvorima informacija, a onda i alternativnim oblicima djelovanja, omogućio je formiranje nukleusa umjetničke zajednice, koji je proteklih godina postao vidljiv kroz djelovanje nekoliko umjetničkih asocijacija, ali i pojedinih veoma smjelih, radikalnih i umjetnički zrelih samostalnih projekata. 

Kustos izložbe: mr Sarita Vujković

Umjetnici: Veso Sovilj, Radenko Milak, Ana Banjac, Sandra Dukić, Miodrag Manojlović, Boris Glamočanin, Mladen Miljanović, Nenad Malešević i Zvjezdana Veselinović.