Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

Izložba „Art and its context(s) / Umjetnost i kontekst(i)” rezultat je istoimenog artist-in-residence projekta u Muzeju savremene umjetnosti RS, koji je proizašao iz zajedničkih težnji Muzeja, Goethe instituta i Francuskog instituta u BiH ka uspostavljanju jakih međukulturnih odnosa zemalja koje predstavljaju, kao i stvaranju uslova za povezivanje i interakciju njihovih savremenih umjetničkih scena.

U periodu od 19. novembra do 10. decembra 2009. godine u Banjoj Luci su boravili i stvarali umjetnici Andrea Difenbah (Andrea Diefenbach) i Feliks Balcer (Felix Baltzer) iz Njemačke, Fransoa Ženo (François Génot) i Matju Boisadan (Boisadan) iz Francuske. Vodeći se unaprijed određenim nazivom, koji je pružio širok i fleksibilan tematski okvir za budući rad, oni su pronalazili sopstvene načine da za relativno kratko vrijeme dožive potpuno novu i nepoznatu sredinu i to prenesu u vizuelni izraz.

„Art and its context(s)” prvi je projekat ove vrste u Muzeju savremene umjetnosti RS. Organizacija i uspješno sprovođenje projekta potvrdili su status artist-in-residence projekta, kao efektnog i popularnog vida umjetničke razmjene u Evropi i svijetu.

Kustos projekta: mr Sarita Vujković

Projekat je realizovan u saradnji sa Goethe institutom i Francuskim institom u BiH.

Autorke tekstova u katalogu izložbe su Dunja Blažević (Centar za savremenu umjetnost Sarajevo) i Žana Vukičević (Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske).