Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Izložba „Fragmenti vremena“ predstavlja najnoviju produkciju Marije Dragojlović, autorke koja je svojim dosadašnjim kontinuiranim umjetničkim istraživanjima obezbjedila visoku poziciju u savremenoj umjetnosti Srbije. 

Temom izložbe umjetnica nastoji da ukaže na vrijednost svakodnevice, ličnih i porodičnih odnosa koje kao bitan dio društvene vrijednosti zajednice treba očuvati od zaborava. Korišćenjem sopstvene arhive porodičnih fotografija i uspomena, autorka nas pogledom u nazad vodi kroz prošla vremena, obojena specifičnom atmosferom sjećanja i zaborava, a memorija sadašnjeg posebno je naglašena dijalogom intimnog i javnog.

Izložba ima pet cjelina nastalih tokom poslednjih pet godina: Porodične fotografije sa letovanja, Razglednice sa zalascima sunca, Nostalgija, Serenissima i Mramorno more lightbox sa kontakt kopijama jednog izgubljenog filma. Za prve tri cjeline umjetnica je kao predložak koristila stare porodične fotografije i razglednice sa ljetovanja, koje čine crno-bijele reprodukcije na klasičnom foto papiru bojene olovkama u boji. Segment Serenissima nastao je u Veneciji gdje je umjetnica fascinirana opštom atmosferom grada i starih venecijanskih fasada načinila ciklus fotografija koje je posebnom tehnikom digitalne štampe na akvarel papiru bojila i dorađivala.

Marija Dragojlović rođena je 1950. godine u Šapcu. Bila je dugogodišnji profesor Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, na kome je diplomirala 1975. i magistrirala slikarstvo 1977. godine. Imala je više samostalnih izložbi, a izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti savremene likovne i vizuelne umjetnosti od kojih su najvažnije: Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona 1984, Nagrada za slikarstvo Memorijala Nadežde Petrović 1984, Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković 2007, Politikina nagrada iz Fonda Vladislav Ribnikar 2010 i Nagrada za vizuelne umetnosti Sava Šumanović 2016.

Djela joj se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju, Muzeju grada Beograda i Muzeju Cepter, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Kruševcu, Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Galeriji savremene umetnosti u Nišu, kao i u privatnim kolekcijama.