Музеј савремене умјетности Републике Српске је организовао радионицу стоп анимације „Кадар по кадар од пластелина“ за дјецу узраста од 10–14 година која је одржана у Галерији Плус 27. и 28. јула.

 

Музеј савремене умјетности Републике Српске 31. јула, 1. и 2. августа био је домаћин јединственог догађаја у нашем граду: Gaming Nights @ MSURS организованог за љубитеље видео-игара.

 

Више од 180 ученика из основних и средњих школа из читаве Босне и Херцеговине (Бања Лука, Брчко, Брод, Бугојно, Добој, Фоча, Гламоч, Илијаш, Качуни - Бусовача, Калесија, Лукавац, Фојница - Гојевићи, Маглај, Оџак, Прњавор, Сарајево, Сребреник, Тузла и Живинице) учествовало је 4. априла у четвртом издању Фестивала музејске педагогије (Ноћ у Музеју) у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

 

Конференцијом за медије у Музеју савремене умјетности Републике Српске на којој су присуствовали Синиша Шешум, директор Канцеларије УНЕСКО-а БиХ, др. Сарита Вујковић, директор МСУ РС, др. Мирсад Сијарић, директор ЗМБиХ, те кустоси музеја Младен Бањац и Самир Авдић уз присуство директора основних школа, наставника и ђака започела је реализација пројекта „Музеји у покрету“.

 

У оквиру пратећих садржаја изложбе „Паралеле“, у Музеју савремене умјетности Републике Српске, одржане су креативне радионице за дјецу под називом „Артматика“.

 

Радионица за најмлађе посјетиоце изложбе „ Таштина малих разлика“ подразумијева обилазак изложбе, интерактивну вођену дискусију о експонатима са освртом на начин израде и узоре из историје умјетности који су инспирисали умјетника, значење приказа и субјективне интерпретације и креативно – мануални рад.

 

„Изгубљени рецепти доктора зеца“ назив је треће књиге из серијала бајки Авантуре Трбе и Дугог Јелене Којовић Тепић  писца за дјецу која је промовисана у МСУ РС.

 

У суботу 21. маја у оквиру манифестације Европска Ноћ музеја у МСУ РС додијељене су награде побједницима ликовног конкурса на тему свемирских истраживања под називом „Како изгледа ваша будућност?“.

 

У оквиру пратећег програма изложбе „Повратак на Месец: Кратка историја будућности“ Музеј савремене умјетности Републике Српске позива све ученике основних школа у Републици Српској да учествују у ликовном конкурсу на тему свемирских истраживања и да својим радовима одговоре на питање: Како ће изгледати наша будућност?

 

„Када сликар има дара да магичне просторе ствара” назив је  треће  креативне радионице за дјецу, приређене у оквиру пратећег програма изложбе „Београд Јована Бијелића”.

 

„Глумац није лако бити, покушај да л’ можеш и ти” назив је друге креативне радионице за дјецу  у оквиру пратећег програма изложбе „Београд Јована Бијелића”.

 

Музеј савремене умјетности Републике Српске и Hypo Alpe Adria Bank, у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада, током трајања  изложбе „Београд Јована Бијелића”  организовали су три креативне радионице за дјецу узраста од шест до четрнаест година. Радионице су осмишљене са жељом да се дјеца на занимљив начин упознају са животом и радом Јована Бијелића.

 

Креативна радионица „Питати и преиспитивати” одржана је у оквиру пратећег програма изложбе „Музика непознатог поријекла” Зигмара Полкеа.

У оквиру пратећег програма изложбе „Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти“ одржана је једнодневна креативна радионица,  намијењена дјеци предшколског и раног основношколског узраста, на којој је учествовало 71 дијете.

Друга по реду Радионица стоп анимације окупила је петнаест ученика основне школе, полазника Школе цртања и сликања „Драгаш“.

Видео-радионица „Видео-едиција 01/Video Edition 01“ први је пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, који иницира и реализује продукцију и промоцију видео-умјетности.

Радионица стоп анимације први је у низу планираних креативних програма за дјецу у Музеју савремене умјетности РС, који кроз динамичан теоретски и практичан рад упознаје учеснике са основним принципима анимираног филма, од идеје до реализације.