Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Музеј савремене умјетности
Републике Српске

Изложба „Међупростор”, коју је Музеј савремене умјетности РС приредио 2007. године као прво заједничко представљање  нове савремене умјетничке сцене Републике Српске, првенствено изван граница БиХ, постављена је у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду  (22. новембар – 1. децембар 2007), Културном центру Београда (21. мај – 3. јун 2008), у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањој Луци (18. септембар – 12. октобар 2008),   Музеју града Скопља у оквиру манифестације „Беле Ноћи” (26. септембар – 14. октобар 2009) и у Умјетничкој Галерији БиХ у Сарајеву (7–28. фебруар 2010).

Идеја за реализацију изложбе „Међупростор” заснована је на потреби умјетника али и институције Музеја савремене умјетности Републике Српске за ширим регионалним повезивањем и позиционирањем. Кључна тачка подстицаја, подршке и развоја савремене умјетничке сцене у Републици Српској био је новоименовани Музеј који је покушавао да пронађе услове за развој нових умјетничких пракси, као и начине за стварање новог продукцијског оквира неопходног за њихов развој и опстанак.

Умјетничка сцена бањалучког простора, у оквиру којег дјелују умјетници представљени на овој изложби, првенствено је сцена млађих умјетника чије је дјеловање посљедњих неколико година постало све видљивије. Њихов заокрет према алтернативним изворима информација, а онда и алтернативним облицима дјеловања, омогућио је формирање нуклеуса умјетничке заједнице, који је протеклих година постао видљив кроз дјеловање неколико умјетничких асоцијација, али и појединих веома смјелих, радикалних и умјетнички зрелих самосталних пројеката. 

Kустос изложбе: мр Сарита Вујковић

Умјетници: Весо Совиљ, Раденко Милак, Ана Бањац, Сандра Дукић, Миодраг Манојловић, Борис Гламочанин, Младен Миљановић, Ненад Малешевић и Звјездана Веселиновић.