Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Музеј савремене умјетности
Републике Српске

 

Изложба „Мултиоригинали” обухвата графике, фотографије, дигиталне принтове, и видео-радове из колекције Музеја савремене умјетности РС и представља више од педесет аутора различитих генерација, чије се стваралаштво везује за БиХ, некадашњи „југословенски умјетнички простор”, као и европску и свјетску умјетничку сцену друге половине ХХ вијека

Концепцијски оквир изложбе заснива се на термину мултиоригинал, који се односи на репродуктивну природу умјетничког дјела, односно могућност његовог вишеструког умножавања и понављања.

Изложбом је пружен преглед развоја графике на простору бивше Југославије, која је свој процват доживјела током седме и осме деценије XX вијека, са средиштима у Београду, Загребу, Љубљани и Сарајеву. Истовремено, дјела познатих европских и свјетских графичара (Hans Hartung, Friеdensreich Hundertwasser, Shoichi Hasegawa, Zao Wou Ki, Jean Messagier, Stanley William Hayter, Pierre Alechinsky, Luc Peire, Alberto Biasi, Antonino Virduzzo и други) омогућавају паралелан увид у графичка достигнућа која су у истом периоду настајала изван граница бивше југословенске државе.

Са друге стране, у умјетничким праксама посљедњих деценија XX и прве деценије XXI вијека, примјена видеа, фотографије и различитих медија  дигиталне технологије омогућила је неограничено мултипликовање умјетничког продукта, а уникатно умјетничко дјело претворила у ријеткост. Примјере пружају фотографије, принтови и видео-радови из збирке медијске умјетности Музеја савремене умјетности РС, која у највећој мјери обухвата дјела умјетника са простора БиХ и региона, настала током посљедњих десет година.

Аутор изложбе: Жана Вукичевић